Najelpszym sposobem na zrozumienie tego co tak zafascynowalo Mikołaja Kopernika jest użycie programu Celestia. Grafika 3D (średnie wymagania sprzętowe) zrobi swoje. Na mnie program zrobił kosmiczne wrażenie :-) Polecam!!! 2006-07-27, admin
Pomóż naszemu miastu, naszej witrynie i sobie! Promuj się na naszej witrynie. Cennik znajdziesz tutaj 2006-01-03, admin
Ktoś kiedyś powiedział: "Jeżeli nie możesz czegoś znaleźć w sieci, to znaczy, że ta rzecz nie istnieje". Wg aktywności mieszkańców (na podstawie postów na forum i wiadomości e-mail) Frombork ma 10 mieszkańców! Bądź aktywny, dyskutuj na naszym forum! 2005-12-15, admin
Wysłany: Sob Mar 03, 2007 9:49 pm Temat postu: Komu 1% podatku?
Zapewne każdy zainteresowany tematem wie, że tzw. 1% podatku można przekazać jedynie organizacjom pożytku publicznego.
We Fromborku funkcjonują dwie takie organizacje:
1. Stowarzyszenie fromborski fundusz stypendialny
2. Towarzystwo opieki nad zwierzętami w Polsce - koło we Fromborku
Problem: komu przekazać część podatku?
Chciałbym przekazać swój podatek na jakąś działalność we Fromborku.
Szkoda tylko, że nie mogę nigdzie przeczytać o osiągnięciach i planach na przyszłość działających we Fromborku organizacji.
Mimo sentymentu do tego miejsca i chęci wspierania lokalnej inicjatywy, nie mam podstaw do podjęcia decyzji o przekazaniu podatku którejkolwiek z organizacji.
Nie wiem dlaczego tak jest. Może te dwa działające stowarzyszenia mają wystarczające środki finansowe do prowadzenia swojej statutowej działalności. Może taki element jak przekazanie 1% swojego podatku nie jest w żaden sposób atrakcyjny i robię w tym momencie zbędne zamieszanie. Wystarczyło by jednak zamieścić stosowną informację na takiej stronie internetowej a problemu bym nie miał i wierzę, że inne osoby, które nie mieszkają we Fromborku a chcą w jakiś sposób wesprzeć działalność mieszkańców, również by nie miały.
Temat podaję pod rozwagę osób zainteresowanych dodatkowymi funduszami na swoją działalność.
Wysłany: Wto Maj 29, 2007 5:59 am Temat postu: Re: Komu 1% podatku?
Wczoraj się dowiedziałem, że tylko 12% podatników skorzystało z możliwości przekazania 1% podatku na rzecz OPP.
Wniosek:
To bardzo smutne. Jako naród wolimy oddać pieniądze fiskusowi, niż dać komukolwiek szanse na zrobienie czegoś pożytecznego a w obecnej sytuacji w kraju, wręcz niezbędnego.